Hvad viser forskningen om cannabisolie

Cannabisolie er et eftertragtet produkt, da det har vist sig at have en smertestillende og lindrende effekt på flere forskellige slags sygdomme. Dog har forskningen i mange år været meget begrænset, og det er først i de seneste årtier, at der for alvor er blevet foretaget grundige kliniske undersøgelser, hvor forskerne systematisk har gennemgået cannabisoliens påståede positive egenskaber.

 

Forskningen i cannabisolie har også været vanskeliggjort, da stoffet i mange år – og til dels stadig – opfattes som et meget afhængighedsskabende, ulovligt stof uden nogen egentlig medicinsk værdi. At en del andre smertestillende lægemidler også skaber afhængighed hos den person, som indtager stoffet, er forbigået i al ubemærkethed.

Hvad ved vi om cannabis?

For cirka 20 år siden opdagede forskerne, at der er et system i hjernen, som reagerer på de mange kemikalier, der er i cannabis. Dette system kaldes for det endo-cannabinoide system. Dette system har at gøre med en del forskellige organer og ikke mindst vores immunsystem. Det er klart, at det så bliver interessant for forskerne at prøve at finde ud af, hvordan stofferne fra cannabis kan bruges til at påvirke disse forskellige kropslige systemer. Men ikke desto mindre sparker disse opdagelser gang i mindre projekter, hvor forskellige forskere uafhængigt af hinanden undersøger, hvilke sygdomme cannabis kan have en positiv indvirkning på.

Der er mangel på kliniske forsøg

Når du ser på, hvilke forsøg der er blevet lavet, opdager du hurtigt, at der er blevet forsket i lidt af hvert. Lige fra brugen af cannabis som appetitvækkende middel til en undersøgelse, der skal fastslå, om cannabis kan hjælpe på autisme. Men – og dette er vigtigt – der er ikke foretaget særligt mange kliniske forsøg set i forhold til det potentiale, cannabis kunne have.

 

Et klinisk forsøg er en videnskabelig metode, som er den absolut bedste at bruge, når du ønsker at undersøge, om et givent stof har en positiv virkning. Og det går i al sin enkelthed ud på, at du giver en gruppe af patienter det rigtige stof, mens en anden gruppe af patienter får placebo. Placebo er eksempelvis en kalkpille, der ingen effekt har i sig selv.

 

Hvis gruppen, der får medicinen med det aktive stof, får det bedre, og den anden gruppe, der får placebo, ikke oplever en bedring, er der et foreløbigt bevis for, at medicinen virker. Desværre findes der ikke mange af disse forsøg i forbindelse med forskningen i cannabis.

Kliniske forsøg i dag

På siden ClinicalTrials.gov kan du danne dig et overblik over de forsøg, som er i gang lige nu. Et opslag på cannabis viser, at der lige nu er gang i 702 kliniske forsøg. Men hvorfor er forskningen ikke sat i højeste beredskab, når så mange mennesker entydigt beretter om en forbedret livskvalitet efter brugen af cannabis?

 

Det er svært at svare på, men det handler blandt andet om økonomi og interesser. Cannabis har for det første et meget dårligt ry. Ryet tog form i 60’erne, hvor hashen for alvor gjorde sit indtog og blev beskyldt for at gøre mange brugere til narkomaner. Det er en påstand, som må stå helt for sig selv, og det er bestemt ikke det billede, alle mennesker har. Det er rigtigt, at der findes brugere af hash, som går over til hårdere stoffer. Men at hævde at der er en direkte sammenhæng mellem brugen af hash og brugen af et stof som heroin, svarer til at hævde, at alle kaffedrikkere med tiden vil blive rygere.

Hvilke forsøg er der i Danmark?

Det er naturligvis interessant at undersøge, hvilken forskning der foregår på området i Danmark. Og her kan siden fra før igen være en god hjælp, hvis du ønsker at danne dig et overblik. Her kan du se alle de forsøg, som enten er afsluttet, i gang eller stadig rekrutterer forsøgspersoner. Der er i alt 11 hits, når du søger på kliniske forsøg i Danmark med nøgleordet cannabis.

 

Og de kliniske forsøg viser med al tydelighed, at forskningen stadig er i sin vorden. For eksempel er der et forsøg, som har til formål at undersøge cannabis’ effekt på kræft i bugspytkirtlen, ligesom du kan finde et forsøg, der undersøger cannabis i forhold til nervøs spisevægring. Det viser sig ved nærmere eftersyn, at der er en formodning om, at cannabis kan have en positiv effekt på både somatiske og mentale sygdomme.

Forskningen i cannabis har givet resultater

Du har sikkert hørt mest tale om cannabis som et stof, der bliver brugt til smertebehandling og til at øge appetitten og mindske kvalmen hos patienter, som er i gang med kemoterapi. Og det er efterhånden gået op for de fleste, at cannabis i disse tilfælde har en ganske stor positiv virkning. Du skal dog huske på, at cannabis – som al anden medicin – har en række bivirkninger.

Smertebehandling

Eksempelvis har brugen af Sativex vist sig at mindske smerter, men på samme tid øge trætheden og gøre patienten svimmel. Det må dog siges at være mindre bivirkninger. Og når du ser det i forhold til de bivirkninger, som traditionel smertebehandling giver, er det bestemt ikke voldsomt.

Kvalmebehandling

Cannabis har også vist sig at have god effekt på kvalme. Dette er endda blevet påvist i kliniske forsøg. Dog er der her tale om et tveægget sværd, forstået på den måde at der ikke synes at være den store forskel på traditionel kvalmestillende medicin og brugen af cannabis. Seneste forskning anbefaler, at cannabis til kvalmebehandling udelukkende anvendes til de patienter, der ikke har gavn af traditionel kvalmestillende behandling.

Appetitvækkende

Det er også blevet undersøgt, om cannabis kan hjælpe kræftpatienter mod uønsket vægttab. De to danske forsøg har dog ikke givet os grund til at tro, at cannabis har en positiv virkning på det område. Men på den anden side skal du være varsom med at drage konklusioner på den baggrund, da de kliniske forsøg er mangelfulde. For eksempel kan det være, at cannabissen har en gavnlig effekt på appetitten hos nogle typer af kræftpatienter og ikke andre. Det står stadig hen i det uvisse.

Kræftbehandling

Kræft er en frygtet sygdom, og det er en stor forretning at lede efter præcis den behandling, som kan føre til det næste store medicinske gennembrud. Der er ikke lavet et eneste forsøg, der entydigt beviser, at cannabis kan helbrede kræft. Men der er foretaget dyreforsøg, som viser, at visse stoffer i cannabis kan ødelægge kræftceller og på anden vis forstyrre tumorens evne til at overleve i kroppen. Derfor er det muligt, at cannabis kan øge den effekt, som kemobehandling har.

Afhængigheden af cannabis spøger i forskningen

For at blive en god forsker skal du konstant være kritisk indstillet. Du bør hele tiden sætte spørgsmålstegn ved de resultater, du opnår, så alle fejlkilder efterhånden fejes af vejen. Ét af de store problemer med forskningen i cannabis er som sagt stoffets dårlige ry. Det opfattes stadig først og fremmest som et narkotikum, hvis egenskaber primært handler om at kunne give brugeren en rus.

 

Dog skal vi huske på, at mange andre lægemidler har nøjagtig samme effekt. Morfin er eksempelvis stærkt afhængighedsskabende og bruges dog alligevel flittigt. Men der er heldigvis ved at ske et holdningsskifte, hvor forskerne og politikerne ikke mindst har fået øjnene op for, at cannabis kan være et lægemiddel med store potentielle egenskaber. Lad os håbe på, at forskningen de næste mange år virkelig tager fart.

CBD Oil fra Nordic Oil!